28.7.16

CDC ‘va cedir’ un hospital públic a una empresa que li va donar 80.000 euros


"El Govern d’Artur Mas (CDC) va autoritzar el 2014 una operació sense precedents en la sanitat pública espanyola: la cessió a una empresa privada d’una gran adjudicació de 500 milions per gestionar durant 30 anys un hospital públic que fins llavors administrava una fundació. 

Encara que fundació i companyia estan vinculades al mateix grup empresarial (Hestia), el cas té grans implicacions econòmiques perquè suposa transferir, sense passar per concurs públic, el macrocontracte des d’una entitat sense ànim de lucre (i que per això surt amb avantatge en les licitacions) a una companyia que sí que el té.

 La Fundació Sociosanitària de Barcelona (FSSB) havia aconseguit entre el 2007 i el 2013 una mitjana de 630.000 euros de resultats positius, diners que per llei estava obligada a reinvertir en millores assistencials. Després de la cessió, i fins al 2036, la companyia podrà dedicar aquests resultats a engrossir els seus beneficis.

La Generalitat va autoritzar la cessió després que el grup Hestia hagués donat a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) 80.000 euros a finals del 2010, quan Artur Mas encarava les eleccions que el van catapultar a la presidència de la Generalitat.

 El llavors gerent del partit, Germà Gordó, va ser com a conseller de Justícia el màxim responsable polític que l’operació tirés endavant. Els pagaments es van realitzar a través de les dues fundacions de CDC –Catdem i Fòrum Barcelona–investigades per un jutjat del Vendrell (Tarragona) pel finançament il·legal del partit.

La història del cas es remunta a l’últim any de govern de Jordi Pujol, el 2003, quan la Generalitat va adjudicar la construcció d’un centre sociosanitari de 400 llits per a malalts crònics i psiquiàtrics, avui anomenat Hestia Duran i Reynals. El concurs establia l’“adjudicació preferent a entitats sense ànim de lucre” i FSSB va resultar ser l’única entitat que es va presentar.

 El contracte es va signar el 15 de desembre d’aquest any, un dia abans que el socialista Pasqual Maragall substituís Pujol al capdavant de la Generalitat. L’adjudicació consistia en una concessió administrativa per la qual FSSB havia d’invertir més de 15 milions d’euros a rehabilitar una part del complex sanitari Duran i Reynals, a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) per instal·lar aquí el nou centre.

L’hospital, després de tres anys d’obres, va obrir el 2006, any en el qual van començar a comptar els 30 anys de contracte. FSSB, que rebia més de 16 milions d’euros a l’any de la Generalitat, va obtenir uns bons resultats econòmics des del primer exercici, amb un excedent que va anar creixent des de 20.000 euros el 2007 fins a més d’un milió el 2012 i el 2013.

A l’abril d’aquest any, no obstant això, la fundació va sol·licitar a la Generalitat desprendre’s del contracte en favor de l’empresa Clínica Secretari Coloma (avui SSR Hestia). Segons els documents de l’expedient administratiu als quals ha accedit EL PAÍS, l’entitat va justificar el canvi pel seu desig de “retornar als seus orígens”, que segons un portaveu de l’empresa “era la tutela de pacients psiquiàtrics totalment o parcialment inhabilitats judicialment”.  (...)

Justícia va acceptar també la proposta d’Hestia que l’empresa “compensés” la fundació pel valor del contracte que li cedia. La quantitat fixada, també proposada per la companyia, ascendeix a dos milions d’euros. Aquesta xifra suposa el 0,6% dels 330 milions d’euros que Hestia percebrà pel contracte fins al 2036 i ascendeix als resultats positius obtinguts per FSSB només en els dos exercicis anteriors. SSR Hestia va assumir finalment la gestió de l’hospital l’1 de juny del 2015.

Malgrat la magnitud del canvi, la Generalitat mai ho va fer públic. El cas no va ser portat al Consell de Govern ni al Parlament català i tampoc va ser recollit pel Diari Oficial de la Generalitat, que sí que havia publicat el 2013 la sol·licitud d’Hestia per modificar el contracte. El Servei Català de la Salut (CatSalut) tampoc va portar l’assumpte al seu Consell de Direcció, en el qual estan representats sindicats i associacions de pacients. (...)"             (El País, 11/07/16)

No hay comentarios: